Het Soesterkwartier is ooit ontstaan als arbeiderswijk voor spoorwegpersoneel. Met zijn karakteristieke jaren dertig architectuur en relaxte sfeer blijft de buurt aantrekkelijk voor families die er al decennia wonen.
Spoor... ehhh voorgeschiedenis - Het begin van een kleurrijke wijk
In de jaren zestig en zeventig van de negentiende eeuw werden er twee spoorlijnen aangelegd in Amersfoort. Hierdoor ontstond een afgebakend gebied, dat aanvankelijk de toepasselijke naam 'spoorwijk' kreeg. De nieuwe spoorwegen, het station en de aangrenzende wagenwerkplaats creëerden veel werkgelegenheid. Voor arbeiders was het destijds gebruikelijk om te voet naar het werk te gaan, dus er moesten flink wat woningen gebouwd worden. Dit was het begin van een kleurrijke buurt waar iedereen elkaar kent en bij goed weer buiten te vinden is.
De Wagenwerkplaats, toen en nu
Soesterkwartier verlicht - Welk huis is het mooist versierd?
Tijdens de feestdagen verandert het Soesterkwartier in een magisch lichtspektakel dankzij de jaarlijkse Lichtjesroute van Soesterkwartier Verlicht. De wijk staat bekend om zijn uitbundig verlichte huizen en tuinen die een betoverende wandeling door de wijk opleveren. Deze gezellige traditie brengt niet alleen de buurt samen, maar trekt ook mensen uit andere hoeken van de stad aan. De route slingert door de straten met elk jaar nieuwe verrassingen en creatieve versieringen om te ontdekken.
Brood, baksels en bami - Lokale food hotspots
Het Soesterkwartier zit vol met lokale winkels en eetplekjes. Bij Citroen & Peper neem je plaats voor daghappen en baksels. Voor versgebakken brood en taarten moet je bij Patisserie van Gent zijn, een familiebedrijf dat al 85 jaar bestaat. Probeer hun Koppelpoortkoekjes eens! En als je van Aziatisch eten houdt, is Toko Jaruwan dé spot voor authentieke gerechten. Heb je een huisdier? Neem dan een kijkje bij John’s Dierenspeciaalzaak. Bekend van tv en de gezelligste plek om je inkopen te doen.
Links: Citroen & Peper
Een intiem inkijkje - Leer de buurtbewoners kennen
De documentairereeks 'Typisch Bloemenbuurt' van de NPO geeft je een inkijkje in het dagelijks leven van het Soesterkwartier. De serie volgt verschillende bewoners en laat zien hoe zij hun leven in de wijk inrichten. Zoals Kabouterdokter Alex, die de kabouters in zijn tuin regelmatig voorziet van een nieuw jasje of kleurtje. Van jonge gezinnen tot oudere bewoners, de documentaire laat de diversiteit en saamhorigheid zien die deze buurt zo bijzonder maken.