De Wagenwerkplaats was ooit een bruisend centrum voor het onderhoud van goederenwagons. Het werd aangelegd in 1904  door de Holland IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Na 2000 raakte dit terrein buiten gebruik, totdat Siesta (Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort) in actie kwam. Hun inzet leidde tot de erkenning van het terrein als rijksmonument in 2007. Tegenwoordig bruist het gebied opnieuw van de energie, maar met een creatieve en culturele twist.

Het Centraal Ketelhuis - GEEN STOOM, WEL SMULLEN

Het Centraal Ketelhuis is een van de best bewaard gebleven geheimen van Amersfoort. Dé plek voor een uitgebreide high tea, heerlijke lunch of een gezellige borrel. Het gebouw stamt uit 1904 en is een karakteristiek voorbeeld van industriële fabrieksbouw uit het begin van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk deed het dienst als energieleverancier voor de hele Wagenwerkplaats. De enorme stoomketels zorgden voor de aandrijving van machines en verwarming van de werkplaatsen. Hoewel de iconische schoorsteen inmiddels verdwenen is. Straalt het gebouw nog altijd een historische sfeer uit.

Kei Boulderhal - Van spoor naar sport

In 1963 werd de uitbreiding van de Wagenwerkplaats voltooid   met de bouw van het Nieuwe Magazijn. Nu is het de thuisbasis is van de Kei Boulderhal. Dit gebouw, met zijn industriële uitstraling en hoge ramen, biedt een perfecte setting voor boulderaars van alle niveaus. De korte klimroutes zijn uitdagend en afwisselend. Na het klimmen kun je ontspannen met een drankje aan de bar. 

De Veerensmederij - Niet alleen voor metaalwerkers

De Veerensmederij, ooit een werkplaats voor het smeden van veren voor spoorwegwagons, is nu een theater en thuisbasis van Holland Opera. In het theater worden speciale jeugdopera’s opgevoerd met een bijzondere mix van klassieke muziek, moderne thema's en een visueel spektakel. Tijdens de kerstvakantie brengt Holland Opera een nieuwe familieopera genaamd 'Koekjes'. Een pijnlijk verhaal losjes gebaseerd op ‘Hans en Grietje’.

The VR-Room & Proefzaak - Een virtuele wereld

Naast de voormalige treinreparatiewerkplaats ‘de rijtuigenloods’ vind je de Proefzaak. Een plek waar je kunt genieten van een borrelhapje in combinatie met een kloosterbiertje van Kleiburgen. Maar er is meer: in de Proefzaak is ook de VR-Room gevestigd, waar je met virtual reality een stap in een andere wereld kan zetten. De VR Escape rooms speel je altijd samen. Je draagt een eigen headset en ziet de anderen in de virtuele wereld rondlopen. Via de headset kun je met je team praten en samen de uitdagingen oplossen.

Alles wat er te beleven valt op de Wagenwerkplaats