Bedevaartsoord & Bierstad
In 1444 werd Amersfoort volledig op zijn kop gezet door de vondst van een Mariabeeldje. Pelgrims kwamen per duizenden naar de stad om het wonder met eigen ogen te aanschouwen. Het maakte van Amersfoort een welvarend bedevaartsoord.
Naast een bedevaartsoord was Amersfoort in de late middeleeuwen ook één van de belangrijkste biersteden van Nederland. Deze reputatie wordt nog steeds hooggehouden door de vele lokale brouwerijen in onze stad. Een voorbeeld hiervan is Brouwerij ’t Mirakel. Tijdens het brouwen van hun bier genaamd ‘Het Visioen’ vroegen de makers zich af wat er van dat wonderlijke Mariabeeldje is overgebleven. Van deze zoektocht naar het verdwenen beeldje hebben zij een minidocu gemaakt die je exclusief op Tijd voor Amersfoort kunt bekijken.
Loop de Mirakelse Wandelroute!
Geïnspireerd door deze documentaire hebben wij een Mirakelse Wandelroute samengesteld. In deze route verbinden we het verleden en het heden van Amersfoort op een unieke manier. Zo ontdek je Amersfoort als nooit tevoren!
1. De Scheltussingel
We beginnen onze tocht op de Conincksbrug langs de Scheltussingel. In de buurt van deze plek gooide Geertje Arends vlak voor Kerstmis in 1444 het Mariabeeldje in de Eem. Geertje was van Nijkerk naar Amersfoort gereisd om in te treden in het Sint Agnietenklooster (of St. Aegtenklooster). Ze vond het beeldje alleen te lelijk om mee naar het klooster te nemen. Daarom besloot zij vlak voor aankomst om het beeldje weg te gooien.
2. Bastion
Vanaf de Conincksbrug is de Middeleeuwse stadsmuur te zien. We volgen deze overblijfselen via het Plantsoen Noord tot we bij het Bastion op de Sint Annastraat zijn. Dit is een historische herkenningspunt en dus erg passend voor deze route!
3. St. Rochuskapel
In plaats van direct naar winkelgebied De Kamp te gaan, raden wij je aan om een straat eerder naar rechts te gaan. Nu ben je in de Pothstraat. In eerste instantie lijkt dit een gewone woonwijk, maar aan het einde van deze straat zit een speciale plek, namelijk de St. Rochuskapel op het Hofje. Dit idyllische plekje herbergt een oase aan historie, rust en Amersfoortse schattigheid!
4. De Kamp
Ga aan het einde van de Pothstraat naar links. Loop iets verder en je komt aan bij winkelgebied de Kamp. Aan je rechterkant zie je de schitterende Kamperbinnenpoort. Eerst is het tijd om op De Kamp je ogen uit te kijken! Er zitten hier namelijk hele leuke winkels, zoals het Speelgoedpakhuis. Ook aan leuke horeca is hier geen gebrek. Onze aanraders zijn Theefeestje en Anna’s Smaakatelier. Bij laatstgenoemde kun je genieten van lekkernijen van Anna Yilmaz, bekend van Heel Holland Bakt.
Wist je dat…
Er ook ooit een Kamperbuitenpoort bestond? Hier vond dienstmeid Margriet Albert Gijsen het Mariabeeldje dat door Geertje was weggegooid. Margriet had drie visioenen gekregen die haar vertelden om op deze plek in de gracht onder het ijs te kijken. Zij nam het Mariabeeldje mee naar huis en stak er een kaars voor aan. Deze kaars brandde drie keer langer dan normaal. Het wonder van Amersfoort was zo geboren!
5. Café Den Grooten Slock
Het is tijd om via de Kamperbinnenpoort het centrum binnen te lopen. Welkom in de Langestraat! Is het je plan om te gaan shoppen, dan ben je hier zeker op de juiste plek. Voor deze route lopen we de Langestraat af tot we arriveren bij Café Den Grooten Slock. Dit is het op één na oudste café van Amersfoort. Hier zijn ook verschillende opnames gemaakt voor de minidocu van Brouwerij’t Mirakel. Dit is een uitstekend moment om je op te warmen met een bittergarnituurtje en een lekker lokaal gebrouwen craft biertje!
6. Onze Lieve Vrouwetoren
Nu de batterij weer is opgeladen, kan je weer volop winkelen in de Langestraat. Voor deze route maken we een laatste stop bij Boekhandel Veenendaal. Tegenover deze boekhandel zit de ingang naar de Lieve Vrouwestraat. Loop deze straat in en je komt uit op één van de gezelligste pleinen van de Keistad. Boordevol leuke horeca, zoals Anne’s Streetfood & Bar, Long John’s Pub en Stadscafé. Over de echte blikvanger valt niet te discussiëren: dat is uiteraard de Lieve Vrouwetoren!
Wist je dat…
Het gevonden Mariabeeldje had zo’n impact op Amersfoort dat slechts 22 jaar na de vondst er een kerk voor werd gebouwd: de Onze Lieve Vrouwekerk. Het gebouw werd decennia later verwoest door een explosie. Alleen de toren was nog te redden… Die ken je natuurlijk als de Onze Lieve Vrouwetoren!
7. Museum Flehite
Met de OLV-toren in de rug vervolg je de route via de Lieve Vrouwestraat tot je uitkomt bij de Langegracht. Verderop in deze straat vind je de Elleboogkerk, waar regelmatig een pop-up expositie vanuit een museum te zien is. Sla rechtsaf en loop langs de gracht. Je ziet direct een wonderlijk gebouw: Museum Flehite. Dit huis voor kunst en geschiedenis in Amersfoort speelt een belangrijke rol in de minidocu en is voor iedereen met een voorliefde voor kunst uit het heden en verleden een aanrader!
8. Kafé Van Zanten
Na het afleggen van deze wandelroute ben je ongetwijfeld toe aan een passende afsluiter. In de buurt van Museum Flehite vind je Kafé Van Zanten. Naast een café heeft Van Zanten ook een restaurant waar je gezellig kunt dineren. Uiteraard heeft Van Zanten ook een groot assortiment aan lokaal gebrouwen bieren!