The Apprentice

Neem alvast een kijkje

Lang voordat hij miljardair was, de ster van een reality-tv-programma of de 45e president van de Verenigde Staten, was Donald J. Trump (Sebast…

Lang voordat hij miljardair was, de ster van een reality-tv-programma of de 45e president van de Verenigde Staten, was Donald J. Trump (Sebastian Stan) in de jaren zeventig een jonge streber die vastbesloten was zich te verrijken op de onroerendgoedmarkt in New York. In die tijd zagen de meesten de Big Apple als down and out, een verwoest stedelijk centrum vol gewelddadige misdaad. Maar Trump geloofde dat de stad toe was aan een comeback en dat hij de man was om de renaissance te leiden, als hij maar de juiste steun had. Zijn vader Fred vond het een idioot plan - een reden temeer voor de jonge Donald om koste wat kost te slagen. Vastbesloten om uit de schaduw van zijn machtige vader te komen ontmoet hij in de begindagen van zijn carrière de man die een van de belangrijkste figuren in zijn leven zal worden: de politieke fixer Roy Cohn (Jeremy Strong).

Deze invloedrijke advocaat - die zorgde dat de van spionage verdachte Julius en Ethel Rosenberg op de elektrische stoel terecht kwamen en samen met senator Joseph McCarthy vermoedelijke communisten onderzocht - ziet belofte in de jonge Donald en neemt hem onder zijn corrupte vleugels. Hij leert zijn nieuwe leerling hoe hij rijkdom en macht kan vergaren door middel van bedrog, intimidatie en mediamanipulatie. Cohn leert Trump de drie regels waarmee hij leeft: 1) Aanval, aanval, aanval; 2) Geef niets toe, ontken alles; en 3) Wat er ook gebeurt, je claimt de overwinning en geeft nooit een nederlaag toe. Het is een misselijkmakend bekend draaiboek voor iedereen die de afgelopen tien jaar naar het nieuws heeft gekeken. De rest is geschiedenis.

Voor Regisseur Abbasi (Gräns, Holy Spider) was The Apprentice nooit bedoeld als een conventionele vertelling van het volledige levensverhaal van Donald Trump. Geen biopic dus. In plaats daarvan wilde hij zich verdiepen in één vormend en cruciaal hoofdstuk in het leven van de man - een hoofdstuk dat brede implicaties zou hebben voor Amerika en de wereld in het algemeen. “We zijn niet geïnteresseerd in elk detail van zijn leven van A tot Z. We zijn geïnteresseerd in het vertellen van een heel specifiek verhaal door zijn relatie met Roy Cohn en Roy's relatie met hem."

De figuur van Roy Cohn, hier gespeeld door Succession-acteur Jeremy Strong, is vaker onderwerp geweest van verafschuwde fascinatie. De bekendste verwijzing naar Cohn is te vinden in het toneelstuk Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes van Tony Kushner. Hierin wordt hij neergezet als zichzelf hatende, op macht beluste, en huichelachtige man, die zijn seksuele voorkeur voor mannen verloochent. De geest van Ethel Rosenberg ondervraagt hem, terwijl Cohn zijn doodsoorzaak (Aids) verdraait en aangeeft aan leverkanker te lijden. Het stuk werd in 2003 verfilmd. De rol van Cohn werd door Al Pacino en die van Ethel Rosenberg door Meryl Streep gespeeld.

Wanneer

Locatie