Iedere maand lichten we een lokaal gebrouwen drankje uit. Op zowel alcoholisch als non-alcoholisch gebied weten Amersfoorters wel raad. Of je nu gaat voor een overheerlijke wijn, een fris biertje, een bijzondere cocktail of een speciaalfris: in Amersfoort wordt het gemaakt! Met deze maand in de spotlight:
Speciaalfris van TUUR
Gemaakt door: | Tom van Lamoen, Alard Bergmans en Anne Bakker |
Te vinden bij: | o.a. Nieuw Mos, SEM Sla & Meer, Café Marktzicht |
Tom van Lamoen (medeoprichter): “Tijdens zijn reis door Mexico stuitte Anne, een van de oprichters, op een eeuwenoud drankje genaamd kombucha. Hij vond het zowel heel vies als interessant. Toen hij terugkwam en ons erover vertelde, zijn wij begonnen met het experiment om er iets lekkers van te maken.”
RecepTUUR
“In de basis is kombucha een gefermenteerde thee met een eigen moedercultuur, ook wel ‘scoby’ genoemd. Onze aanpak verschilt van het normale proces; wij fermenteren namelijk het biologische fruit mee. Inmiddels zijn er vier smaken: het origineel, ‘Gilles de la TUURette’ met framboos, ‘DeparTUUR’ met peer en lavendel en ‘PunkTUUR’ met mango en dennennaalden. Ook is er een limited edition met vijgen. We moedigen trouwens iedereen aan het zelf te maken, dus ons recept staat gewoon online!”
Speciaalfris
“Qua gezondheidswaarde is TUUR oneindig houdbaar. De smaak gaat wel na verloop van tijd achteruit. Dat komt door het proces zowel voor, tijdens als nadat de frisdrank gebotteld is. Net als met bier vergt het maken ervan dus veel diepgang. Wij noemen het daarom 'speciaalfris’!