Wil jij Amersfoort (her)ontdekken? Struin dan eens door onze stad met Amersfoortse Gidsen. Ze bieden allerlei rondleidingen en wandelingen aan, waarmee jij de verborgen parels in én rondom het middeleeuwse centrum kunt bewonderen. Samen met gastblogger Chanou volgde ik de tour in Kuiperij Meester. Een enorme aanrader!
De Hellestraat lijkt in eerste instantie een hele ‘normale’ winkelstraat. Ik loop hier regelmatig doorheen om lunch te halen bij de lokale supermarkt of als ik de stad in ga om te winkelen. Maar dat tussen al die nieuwbouw uit de 20e eeuw een prachtig stuk erfgoed staat, daar stond ik totaal niet bij stil. Het werd dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Stap binnen in het verleden
Stadsgids Inge opende de deur van de kuiperswerkplaats en het woonhuis van de laatste kuiper van Amersfoort. Vol verbazing liepen Chanou en ik de voormalige woonkamer van familie Meester binnen. Maar liefst drie generaties hebben in dit pand hun ambacht uitgeoefend, tot in 2015 de laatste kuiper (Marinus) overleed. Het pand is daarna behoudend gerestaureerd. De 17e eeuwse kenmerken van het pand zijn intact gebleven. Dat maakt de kuiperij zo bijzonder.
In de voormalige woonkamer, die nu als mini museum is ingericht, vertelt Inge je alles wat je wilt weten over de kuiperij. Met name het unieke verleden van het ambacht van de kuiper vond ik erg interessant. Ik kreeg een handige kuipershandleiding, waarop je precies kunt zien hoe vaten gemaakt worden. Gedurende de rondleiding kom je er natuurlijk ook achter waar deze vaten allemaal voor gebruikt werden.
Gaaf om te weten: Inge heeft de kuipershandleiding helemaal zelf getekend. En ze maakt nog veel meer toffe dingen! Een jaarlijkse Amersfoort kalender, ganzenbord en kwartet. Neem dus zeker een kijkje in de webshop van Amersfoortse Gidsen. ;-)
Erf van de kuiperij
Vanaf de binnenplaats heb je een perfect uitzicht op de Lange Jan (Onze Lieve Vrouwetoren). Ook kun je het klokkenspel veel beter horen, omdat het rondom de kuiperij redelijk rustig is en je geen last hebt van lawaai.
Niet alleen het uitzicht, maar ook het erf zelf is erg indrukwekkend. Op het erf van de kuiperij staan namelijk twee armenhuisjes. Deze werden in de 19e eeuw verhuurd aan arme arbeiders. In de huisjes stond een haard, wand met bedsteden en er lagen stenen vloertegels. Je kunt je bijna niet voorstellen dat mensen hier daadwerkelijk gewoond hebben...
Werkplaatsen met veel geschiedenis
Stukken hout, gereedschap, smidsvuur, vaten en machines. In de twee bewaard gebleven werkplaatsen van de kuiper kom je het allemaal tegen. In de eerste werkplaats zie je dat al het werk voornamelijk met de hand werd gedaan, terwijl de tweede werkplaats al meer gemoderniseerd was en er veel gebruik werd gemaakt van machines. Een mooi contrast.
Wanneer je door de werkplaatsen loopt, krijg je het gevoel dat er nog steeds iemand aan het werk is. De houtsnippers liggen letterlijk op de werktafels, de ingevulde kalender uit 1985 hangt aan de wand en op het krijtbord staat een lijstje met acties die de kuiper nog moest ondernemen. Je treedt echt even de magische wereld van de kuiper en zijn ambacht in!
Kom maar door met die rondleiding
Een rondleiding in de kuiperij, na het lezen van deze blog wil jij dat toch ook? Reserveer je plek(ken) voor de rondleiding of kies uit één van de vele andere tours die Amersfoortse Gidsen aanbiedt.
Wij weten het in ieder geval zeker: binnenkort gaan we weer met stadsgids Inge op stap om nog meer over Amersfoort te weten te komen.