De historische binnenstad van Amersfoort barst van de geschiedenis. Een wandeling door de stad is, voor wie oplet, een kleine reis door de tijd. Muurhuizen, de Lieve Vrouwetoren en de Koppelpoort ken je vast al. Maar wist je dat ook in de zijstraatjes de geschiedenis nog volop aanwezig is? Zo vind je in de Krommestraat prachtige panden die de tand des tijds hebben doorstaan. En er valt nog veel meer te ontdekken.
Crommestrate
De oudste vermelding van de Krommestraat dateert uit 1367. De straat maakt, net als de parallel gelegen Langegracht, een kromming. En het is díe kromming die verantwoordelijk is voor de naam. Uit archeologische vondsten blijkt overigens dat hier al rond 1200 een weg liep. Rondom dezelfde tijd dat de Langegracht werd uitgegraven.
Er lopen dus al een paar eeuwen mensen over de Krommestraat. Maar niet alleen om te winkelen zoals wij nu, maar vooral om bier te brouwen. Want in dit gezellige straatje, toen de Crommestrate geheten, zaten maar liefst vier brouwerijen. Niet zo vreemd, want Amersfoort is van oudsher een echte bierstad.
Amersfoort bierstad
Dankzij de Eem hadden middeleeuwse brouwers de beschikking over schoon water. En dat heb je nodig om een lekker biertje te brouwen. Amersfoort stond destijds met vijftig bierbrouwerijen op de vierde! plek in de top van biersteden in Nederland.In de Krommestraat vond je brouwerij de Kroon, waar Dille & Kamille zit, de Pijpkan; hier kun je nu shoppen bij boetiek Las Lunas en in het toenmalige Paardje smul je vandaag van visschotels bij de Viszaeck. Ook nu nog brouwen we in Amersfoort de allerlekkerste biertjes van Nederland. Geloof je me niet? Doe deze lente de Bike Bierroute en proef het zelf!
Oud en nieuw
Kijk je tijdens een wandeling door de Krommestraat omhoog, dan zie je dat er nog veel oude details bewaard zijn gebleven. Krommestraat 36-38-40 (Dille & Kamille) is werkelijk een plaatje om te zien. In 1978 werd de restauratie van dit prachtige rijksmonument voltooid. Ook de voorkant van nummer 44 (uit 1921) vind ik mooi, maar bekijk vooral ook de achterkant.
De bakstenen achtergevel met draairamen van het voormalig St. Jorisklooster is een echte blikvanger. Tegenwoordig kun je er heerlijke pizza’s eten bij restaurant San Giogio, maar vroeger zat hier -verrassing- brouwerij Den Eenhoorn. Toen in de jaren ‘50 het pand naast het huidige San Giorgio werd verbouwd, vond men er een 16-eeuwse fresco van Sint-Joris en de Draak. Voor de eigenaar dé aanleiding om zijn restaurant naar hem te vernoemen. Het originele fresco kun je bezichtigen in de Sint-Joriskerk op de Hof.
Schatzoeken
Bij lunchroom Rijdes aan de Gracht op nummer 10, zie je nog de gevelsteen Het Lam Gods. Spannend detail; in 1994 werd hier onder de betonnen vloer een aardewerken pot met wel 508 zilveren munten gevonden. En er bleek meer verstopt in de Krommestraat. Want ook in 1960 werden er -op een onbekende plek- vijf zilveren munten gevonden.
Vroeger begroef men in tijden van nood munten met de bedoeling ze later op graven. Soms gebeurde dat niet, bijvoorbeeld bij overlijden en daarom vind je nog weleens dit soort schatten. En er is meer bewaard gebleven. Zoals de gevelsteen van het huis Vergulde Paarde (nr. 50-52-54), met daarop een boom met brede kruin en twee springende paarden. Niet meer te bewonderen in de Krommestraat, maar nog wel in Museum Flehite.
Rondvaart door de stad
Op nummer 3 vind je de Waterlijn Amersfoort. Dé manier om onze historische stad eens van een andere kant te bekijken. De bevlogen medewerkers van de Waterlijn zitten vol interessante weetjes over onze prachtige keistad. Echt een aanrader!
Maar de Krommestraat zit niet alleen vol verborgen schatten uit een ver verleden. Vandaag de dag kun je er ook heerlijk een dagje winkelen met vriendinnen, geweldig lekker eten en natuurlijk een biertje drinken. Kom je ook langs?
Spieken op de Krommestraat? Local Lysanne neemt je in deze video mee naar haar favorieten.
Bron: Archief Eemland