Wanneer ik Projecthuis Madiba in Liendert Amersfoort binnenloop, valt het me op dat het verrassend groot is en toch een knus huiskamergevoel heeft. Met zitjes, kasten vol boeken, tafels om samen aan te eten en ruimte om te spelen. Een maatschappelijk centrum nieuwe stijl, noemt een van de initiatiefnemers Jana het. Maar wat betekent dat precies? En wat kun je allemaal doen bij Madiba? Ik vroeg Jana het hemd van het lijf en ontdekte dat het eigenlijk teveel is om op te noemen.
Hoe Madiba is ontstaan
Nadat we plaatsnemen aan een tafel in het restaurant, begint Jana vol energie en enthousiasme te vertellen over alles wat Madiba te bieden heeft. En al snel blijkt dat het nog veel meer is dan de website doet vermoeden. Maar voordat we ingaan op alle activiteiten vraag ik Jana waarom zij Madiba hebben opgericht.
Jana: ‘Ik zocht zelf een plek in de wijk waar ik graag wilde zijn. Waar ideeën kunnen groeien. Er komt hier zoveel terug en mensen voelen zich goed. Dat inspireert om nog verder uit te bouwen en te laten groeien. Wat kunnen we nog meer doen? Het voelt goed om iets te betekenen. Geen aaibaar vrijwilligerswerk, maar echt een bedrijf runnen. Mensen in hun kracht zetten. Zonder hiërarchie. Vrijwilligers starten ergens en stromen door naar de plek waar hun hart sneller van gaat kloppen. Dit kunnen ze vervolgens zelf beter maken, uitbreiden en ontwikkelen. Die vrijheid van een eigen stukje hebben en de verantwoordelijkheid ervoor dragen vind ik belangrijk’.
Betrokken bedrijven opgelet
Hoe langer ik naar Jana luister, hoe meer het me raakt dat er nog steeds mensen zijn die zoveel tijd en energie willen steken in anderen, de maatschappij en daarmee in de wereld. En ook nog eens geheel op eigen kracht, zonder subsidies. Want dankzij de opbrengsten van de verhuur van vergaderruimtes en het restaurant worden alle maatschappelijke projecten zelf gesubsidieerd. Betrokken bedrijven opgelet: zoek je nog vergaderruimte Madiba heeft er diverse beschikbaar. Extra fijn: om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te stimuleren zit daar belastingvoordeel aan.
Heerlijk biologisch eten bij Madiba
Madiba kitchen is een echte aanrader trouwens. Een fijne plek om met je lief, gezin of hele familie samen te eten. Tip van mij; kom de cous-cous proeven! Je kunt zowel binnen als buiten lunchen, dineren of gezellig een drankje doen. Bij lekker weer slingeren ze de barbecue aan. Ook fijn; in de keuken wordt gebruik gemaakt van biologische en zoveel mogelijk lokale producten van het seizoen. Zo komt het vlees van het Derde Erf, zijn veel van de groenten van tuinderij Vosbeek, is de koffie van koffiebranderij Keikoffie en serveren ze bio drankjes van onder andere TUUR kombucha.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De opbrengsten van het restaurant en de vergaderruimtes stromen direct terug in de community en worden gebruikt voor de maatschappelijke projecten. Behalve het huren van ruimtes zijn er ook bedrijven die bijdrages leveren in de vorm van materialen, uren en donaties. Ook ZZP-ers zijn actief betrokken bij Madiba. In ruil voor wat ruimte regelen zij bijvoorbeeld de website en bedenken de vormgeving van de menukaart. Maar er is ook een uitwisseling geweest tussen een bedrijf dat kindergereedschap doneerde voor handvaardigheid lessen voor kinderen in ruil voor promo-filmpjes bij het gebruik ervan. Het is deze ruilhandel en de win-win situatie waar Jana energie van krijgt.
Hoera voor vrijwilligers en stagiaires
Maar dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de ruim 75 vrijwilligers en 20 stagiaires die zich dagelijks inzetten bij Madiba. Dankzij de fijne sfeer, ruimte voor eigenaarschap en verantwoordelijkheid worden de mooiste projecten gerealiseerd. Hierbij wordt ingegaan op de vraag vanuit de omgeving. Wat is er nodig? Wat mist er nog? De hele wijk en allerlei instanties worden hierbij betrokken.
Jana: ‘We werken vanuit vraag. Mensen vragen zich af; wat kan ik bijdragen. Wie ken ik? En mensen willen ook graag bijdragen.’ Zo was er een VVE die nog oude fietsen had liggen en Madiba had een vrijwilliger die als dagbesteding graag fietsen repareert. Hij knapte de fietsen op, zodat ze weer een ronde mee kunnen. Jongeren die in woongroepen wonen kunnen deze fietsen krijgen en er zijn verschillende stagiaires die nu een stationsfiets hebben. Na hun stage leveren ze die in en kan de fiets weer naar de volgende.
Sociaal en duurzaam
Maar er zijn meer samenwerkingen. Ekoplaza doneert wekelijks hun THT-producten (ten minste houdbaar tot) en Madiba maakt hiervan een maaltijd voor de vrijwilligers en bedienen mensen die het niet breed hebben. Zij komen gezellig eten terwijl de kinderen eten en spelen. Niet alleen sociaal gezien een mooi initiatief, maar ook duurzaam. Er bleek grote behoefte aan een naailes-groep, dus die werd opgericht en sinds kort is er een platform voor ouders die thuisonderwijs geven. Madiba biedt voor deze kinderen verschillende workshops aan.
Kledingbank barst uit haar voegen
Het grootste succes is misschien wel de kledingbank, die barst inmiddels uit haar voegen. Vooral toen tijdens de lockdown de grote kledingbank dichtging kon Madiba voorzien in een behoefte. Uniek is dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers kleding kunnen ophalen. En ook daklozen weten de weg te vinden naar de kledingbank. Iedereen is welkom, benadrukt Jana. Onder de asielzoekers bevinden zich ook vaak moeders die langskomen voor kleding voor zichzelf en de kinderen. Ondertussen eten ze er en maken een praatje terwijl de kinderen spelen. Een mooie manier om de taal te oefenen en anderen te ontmoeten. Madiba krijgt ook weleens kinderwagens die ze weer doorgeven aan gezinnen met een klein budget. Heb jij nog iets liggen? Doneer het aan Madiba, dan weet je zeker dat het goed terecht komt.
Gratis huiswerkbegeleiding
Kinderen kunnen bij Madiba ook huiswerkbegeleiding krijgen, wat ontzettend goed is voor de taalontwikkeling. Ook deze begeleiding is volledig kosteloos. Inmiddels hebben al ruim 100 kinderen begeleiding gekregen en zijn ze met sprongen vooruitgegaan. Voor studenten uit grote gezinnen, waar het thuis druk is, zijn er stilteplekken waar ze rustig kunnen werken. Er zijn mensen aanwezig die kinderen overhoren en helpen met leren plannen. Om dit nog verder te optimaliseren is er een samenwerking met scholen uit de omgeving. Madiba is met recht het hart van Liendert.
De Madibabus
De voorbeelden die Jana geeft zijn fantastisch en tonen aan dat wanneer mensen elkaar weten te vinden er prachtige dingen ontstaan. Zo kreeg Madiba onlangs een rolstoelbus gedoneerd die ze gaan opknappen. Hiermee kunnen ouderen, mensen in een rolstoel, maar ook kinderen opgehaald worden om naar Madiba, naar een uitje of afspraak te gaan. Na de zomer zal de Madibabus in gebruik worden genomen.
Betrokken mensen gezocht
Spreekt de visie van Madiba je aan? Heb je een bedrijf dat meer wil doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ken je lokale initiatieven die passend zijn? Ben je boer of tuinder en wil je samenwerken? Heb je toffe tips of wil je je graag voor anderen inzetten? Loop gerust binnen.