Deze biologische fietsroute is een must-do voor de fietsliefhebber die alles te weten wil komen over biologische streekproducten uit Amersfoort. Je komt langs 4 locaties in Amersfoort waar je gelijk de gezonde streekproducten kunt proberen. Ontmoet Amersfoortse ondernemers en hun producten. Je zult merken dat ze erg trots zijn op wat ze doen en een hoop te vertellen hebben.
Tip: De route kun je vinden onderaan deze blog!
De lekkerste streekproducten uit onze regio
Sportief bezig zijn en tegelijkertijd genieten van heerlijke streekproducten? Volg dan onze de route en ontdek biologisch Amersfoort. Of je nu een liefhebber bent van kaas, biologische groenten en fruit of zelf gebrouwen bier. Alles komt aan bod!
1. Het Lokaal
Lokaler dan dit wordt het niet! Het Lokaal is een restaurant én winkel vol met streekproducten. Hier wordt zelf brood gebakken, koffie gebrand en bier gebrouwen. Kom langs voor versgebakken (zuurdesem)brood. Dit brood wordt gebakken door De Nieuwe Stadsbakkers. Zij bakken het beste zuurdesembrood van heel Nederland. Zo oordeelde de jury bij de Nationale Zuurdesembroodproeverij.
Probeer ook een kopje Boot Koffie. Deze koffie komt van koffieboeren uit ontwikkelingslanden, die hier een rechtvaardige prijs voor hebben ontvangen. Boot Koffie hecht veel waarde persoonlijk contact en gelooft in langdurige relaties, met de koffiedrinkers maar ook met de leveranciers. Vandaar dat de naam van de desbetreffende koffieboer prominent vermeld staat op de etiketten van de koffie.
Of ga even goed zitten voor een eigen gebrouwen biertje. Ze brouwen nu ‘Ik ben van Bier’ samen met Eembier en hebben met Betuws Wijndomein een eigen Johanitter geselecteerd als Nieuwe Stadswijn!
Het Lokaal is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op deze dagen kun je hier ontbijten, lunchen en je wekelijkse boodschappen halen. Chef Peter kookt van woensdag t/m zaterdag een heel tof vegan diner!
Oliemolenhof 20
2. Landwinkel en Schenkerij De Kastanjeboom
Dit (h)eerlijke plekje, in randje Amersfoort, is erg goed te bereiken met de fiets. Hier kun je even bijkomen van de fietstocht en je laten verwennen met een kop cappuccino gemaakt met boerenmelk. En uiteraard wat lekkers! Zoals bijvoorbeeld een huisgemaakte tulband met Achterhoekse jam en boerenslagroom, of gebak van de lokale banketbakker.
Zoals de naam al verraadt, is De Kastanjeboom ook een Landwinkel. Je hebt hier keuze uit een breed assortiment van producten uit de regio. Zoals bijvoorbeeld de Boerenkazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil met 'normale' kaas?
De bereidingswijze van Boerenkaas is anders dan van alle andere kaas. De melk komt rechtstreeks van de koe, is dus supervers en heeft geen hitte-behandeling ondergaan. Dit wordt 'rauwe' melk genoemd, dit is melk in de meest pure vorm. Hierdoor zijn alle smaakeigenschappen van de melk behouden. Juist dát geeft Boerenkaas de karakteristieke, volle en krachtige smaak die uniek is voor Boerenkaas.
Dé specialiteit van De Kastanjeboom is 'scoontjes-room', dit is de Nederlandse variant van het Engelse 'clotted cream'. Marijke, die samen met haar man John eigenaar is van De Kastanjeboom, maakt de scoontjes-room iedere week zelf. Ze zijn in Nederland uniek met dit product. Vandaar dat er vanuit heel Nederland mensen langskomen om deze zuiveldelicatesse te proeven.
Zevenhuizerstraat 281
3. Landwinkel & Kaasboerderij De Kopermolen
Nog steeds geen genoeg van kaas? Mooi zo! Bij De Kopermolen kun je verdwalen tussen de zelfgemaakte kazen van eigen koe. De kazen worden op locatie gemaakt en verwerkt. Verser dan dit gaat het niet worden. Het welzijn van de koeien vinden zij het allerbelangrijkst. De stal is diervriendelijk ingericht met comfortabele waterbedden. 's Zomers staan de koeien in de wei om het verse gras te grazen. De kazen worden op locatie gemaakt en verwerkt.
De ligging van De Kopermolen is fantastisch. Op het terras kun je genieten van een mooi en groen uitzicht. Regent het? Niet getreurd, dan is er altijd nog het overdekte terras. Drink een kopje koffie of thee met een stukje taart uit eigen keuken. Lunchen kan hier ook, neem bijvoorbeeld een huisgemaakte tosti, een mueslibroodje met kaas of krentenwegge met roomboter.
Hessenweg 2
4. De Nieuwe Graanschuur
De laatste stop van deze fietsroute is bij De Nieuwe Graanschuur, in hartje Amersfoort. De Nieuwe Graanschuur is een winkel met biologische producten die voornamelijk uit de streek komen. Ze maken zich hard voor het verkopen van verpakkingsarme producten. Zodat er minder verpakkingsmateriaal geproduceerd en weggegooid hoeft te worden. Kom dus vooral langs met je eigen zakje, bakje of flesje!
Voor wie vlot iets nodig heeft, of voor de beginnende 'her-vuller' zijn er ook zakjes, bakjes en flesjes te koop op locatie. Ook geven ze je graag tips over hoe je zelf verspilling tegen kunt gaan.
Lokale cateraars bereiden dagelijks afhaalmaaltijden. In deze maaltijden verwerken zij overschotten of producten die van perfecte kwaliteit zijn maar niet helemaal aan de schoonheidsidealen van een supermarkt voldoen. Deze producten zouden anders wellicht op de composthoop zijn beland. Op deze manier gaan zij verspilling tegen en stellen tegelijkertijd een lekkere en gezonde maaltijd samen.
Je kunt de maaltijden en producten overigens ook in de winkel zelf nuttigen.
Bloemendalsestraat 19
Spring direct op de fiets
Al enig idee met wie je deze route gaat fietsen? Tijdens deze tocht zit je een kleine anderhalf uur op de fiets. De route is te vinden in het onderstaande kaartje van Google Maps. Wil je de route activeren? Klik dan op 'meer opties' linksboven in het kaartje. Hier zet je de route aan en ga je gelijk van start.
Naast lekkere streekproducten, heeft Amersfoort een hoop meer te bieden. Ben jij een echte vintage liefhebber? Check dan ook even deze route!