De architectuurstroming ‘structuralisme,’ heb jij er weleens van gehoord? Hier worden buurten en gebouwen toe gerekend die volgens structuralistische principes zijn gebouwd. Of wat simpeler gezegd; kleinere ruimtes die samen een grotere structuur vormen. In deze bouwstijl worden kleine en grote ruimtes in strakke, geometrische patronen georganiseerd. Wat ze een ingenieuze aanblik geeft.
Hoe ontstond deze stroming?
Structuralisme was een reactie op de grootschalige woonproductie van na de Tweede Wereldoorlog. Men wilde meer aandacht voor kleinschaligheid en vernieuwende vormen van wonen en werken. Tijdens de jaren zestig en zeventig startte deze architectuurperiode en ook in Amersfoort en omgeving zie je hier nog steeds gebouwen van terug. Heb je er geen beeld bij? Misschien ken je het Russisch paleisje, de brugwoningen in Kattenbroek of Stad van Cahen in de binnenstad? Ook theater Flint behoort tot deze stroming. En er zijn er meer.
Waar vind je deze moderne bouwwerken?
Om al deze unieke projecten live te kunnen bewonderen heeft FASadE (Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap) een toffe fietsroute gemaakt. Van Kattenbroek tot in en om de binnenstad kun je alle bijzondere bouwwerken vinden en bewonderen.
Maar ook in Hoevelaken en Leusden vind je ze terug. Als je tenminste weet waar je op moet letten. De route helpt je daarbij en geeft per gebouw een stukje uitleg over de architect, geschiedenis en bijzonderheden.
Modern en toch knus
Mijn ultieme favoriet is het Russisch paleis, daar zou ik best eens binnen willen kijken. In Het Hallehuis in Schothorst heb ik al eens een kijkje mogen nemen en was zeer gecharmeerd van deze woongroep met heerlijke gemeenschappelijke tuin. Er zijn ruimtes waar samen gekookt en gegeten kan worden en eigen appartementen om je terug te trekken.
Door de manier waarop het is opgezet voelt het als een soort minidorpje in de stad Amersfoort. Nu zijn natuurlijk niet alle bouwwerken binnen het structuralisme woongroepen, maar er wordt in deze stroming wel bewust aandacht besteed aan de mogelijkheid tot samenzijn en ontmoeten.
Blijf gezellig plakken
Heb je de route van Kattenbroek tot in de binnenstad gefietst? Plof daarna neer bij een van de vele gezellige plekjes in Amersfoort voor iets lekkers of blijf wat langer plakken en eet een hapje bij een van deze biologische restaurants.
Voordat je de route gaat rijden heb ik nog een kijktip voor je. In deze aflevering van ‘Hier zijn de van Rossems’ kun je een paar gebouwen van de architectuurroute structuralisme zien. Uiteraard hoor je ook wat de van Rossems ervan vinden.
Meer routes van FASadE
- De StrucTOER; opdrachtboekje voor kinderen uit groep 7/8
- Spiegelexpeditie door de binnenstad
- De Takketoer; opdrachtboekje voor kinderen uit groep 7/8
- Architectuurroute langs het werk van C.B. van der Tak
- Architectuurroute langs het werk van D. Zuiderhoek