Ben jij fan van de Nederlandse geschiedenis? Dan mag je het Cavaleriemuseum in Amersfoort zeker niet missen! Het is een unicum in Nederland als je het mij vraagt. Van prachtige originele uniformen tot pantserwagens en tanks (die nog rijden ook!). Wij kregen een rondleiding en werden ondergedompeld in de geschiedenis van de cavalerie en ontdekten de link met Amersfoort.
Het Cavaleriemuseum vind je op het terrein van de Bernardkazerne. Op dit terrein werden in de jaren 1938/1939 speciaal voor de cavalerie de eerste gebouwen van de Bernardkazerne geplaatst. Uiteindelijk is de kazerne tot eind 1996 een typische cavaleriekazerne. Dat het museum zich hier bevindt, is dan ook zeker geen toeval! ;-) Vandaag de dag is de Bernardkazerne het grootste opleidingscentrum binnen Defensie.
Het terrein op
Het komt niet vaak, zeg gerust nooit, voor dat ik mijn paspoort moet laten zien om een museum te bezoeken. Doordat het Cavaleriemuseum op het terrein van de kazerne ligt, moet je je eerst melden bij de wacht. Een bijzondere ervaring op zich!
Horen, zien en ervaren
Eenmaal bij het museum worden we ontvangen door onze enthousiaste gids. We leren in twee uur tijd (bijna) alles over de Nederlandse cavalerie. Van het opereren te paard tot en met de tanks.
Bijzonder om deze geschiedenis niet alleen te horen van onze gids, maar ook te zien door de uitgebreide collectie én te ervaren door de unieke locatie van het museum.
Van uniform...
Ik zal eerlijk bekennen: als er in een museum kleding tentoongesteld wordt, ben ik al om. Op die manier vind ik de geschiedenis altijd nog wat meer tot leven komen dan alleen via foto's of schilderijen. Wat dat betreft kon ik mijn hart ophalen bij het Cavaleriemuseum.
Je vindt er een mooie collectie uniformen die op zichzelf ook een boeiend verhaal vertellen (er is zelfs een origineel uniform uit 1830!). Van de kleurrijke, opvallende kleding in de tijd van cavalerie te paard tot de ons nu bekende schutkleuren.
...tot paard, fiets en wagen
Niet alleen de uniformen zijn door de jaren heen drastistisch veranderd, ook de manier van vervoer heeft vele veranderingen meegemaakt. In het Cavaleriemuseum kun je die verandering met eigen ogen zien. Van paarden naar fietsen en van de eerste pantserwagens tot de tanks.
Voor deze laatste voertuigen lopen we naar het tweede gebouw van het museum. Hier staan originele pantserwagens en tanks. Deze worden door vrijwilligers nog zo goed onderhouden dat ze nog echt rijden ook! En dat feitje zorgt ervoor dat ze regelmatig uitgeleend worden voor filmproducties waaronder De Slag om de Schelde.
Een bezoek meer dan waard
Het Cavaleriemuseum is wat mij betreft een bezoek meer dan waard. Niet alleen om de unieke en indrukwekkende tentoonstelling, maar ook om de band die de cavalerie met Amersfoort heeft gehad (en Defensie nog steeds heeft).