Trek je mooiste jurk of nieuwste blouse uit de kast, want het is tijd voor een luxe diner. Wij vroegen Amersfoorters waar je moet zijn voor een chique avondje uit en daar kwamen deze acht culinaire pareltjes uit!
Mei
Marco en Ingeborgh Blok staan aan het roer bij restaurant MEI. Marco veroverde eerder een Michelin-ster met zijn voormalige restaurant Bloks in Amersfoort. Bij MEI staat eten uit het seizoen voorop. Dit maakt een avondje dineren er steeds weer verrassend.
Ze werken er met hoogwaardige, lokale producten die een goed verhaal hebben. De gerechten zijn ongecompliceerd. Opsmuk is niet nodig, want de verse producten spelen de hoofdrol. Geen idee wat te kiezen? Op vrijdag en zaterdag serveren ze uitsluitend een perfect samengesteld 5-gangenmenu.
De Aubergerie
De Aubergerie is door Michelin met een BIB Gourmand bekroond. Kort gezegd betekent dat; uitzonderlijk goed eten tegen acceptabele prijzen. Ze serveren culinaire gerechten die gebaseerd zijn op de Franse keuken. Mooie smaakbommetjes. Hou je van iets unieks? Kies voor het surprise menu aka de broedkamer van de keuken.
De Saffraan
Bij De Saffraan, in het verleden bekroond met een Michelin-ster, wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten. Het menu kun je samenstellen met jouw favorieten, maar persoonlijk hou ik ervan om verrast te worden. En dat kan via 'Tasting menu' met een Aziatische twist of met het vegetarische 'Tuinderij menu'. Let wel op; deze menu’s zijn alleen op woensdag en donderdag verkrijgbaar.
De Michelingids schrijft over De Saffraan: ‘hier kookt een chef die innovatieve technieken beheerst’. Dat belooft veel goeds! Daarnaast bevindt het restaurant zich op hun eigen boot met een heerlijk terras.
De Monnikendam
In één van de eyecatchers van Amersfoort, de waterpoort Monnikendam, vind je het gelijknamige restaurant De Monnikendam. Hier kun je kiezen uit een wisselend chefsmenu van vier, vijf of zes gangen. Wil je echt uitpakken of je geliefde verrassen? In de Riddertoren kun je romantisch dineren mét knapperend haardvuur en romantisch kaarslicht. Enne… je kunt er ook trouwen!
Merlot
Bij Merlot wordt er Frans gekookt met invloeden uit de Vietname keuken. De ingrediënten zijn vers en vol smaak. Ook fijn, er zijn vega opties. Ga je voor het Merlot Menu, dan kun je kiezen uit vier tot zeven gangen. Of stel je eigen menu samen uit de à la carte opties.
De Chef, Michael van Manh Ho, is in 2023 door Proefschrift Restaurants gekozen tot Chef van het jaar! Reken op verse kruiden en specerijen in een optimale verhouding tussen zuur, zout, zoet, pittig en umami.
Tollius
Restaurant Tollius, gelegen aan de voet van de Amersfoortse Berg, is een culinaire parel waar gastronomie tot leven komt. Onder leiding van chef Barry Hamstra, geroemd in de Michelingids en Gault Millau, draait alles om puur genieten: verrassende gerechten, uitstekende wijnen, en een warme, ongedwongen sfeer.
Seizoensgebonden ingrediënten vormen de basis voor gedurfde smaken en unieke gerechten, perfect afgestemd op de wijnen. Tollius onderscheidt zich met een bediendende brigade die naadloos samenwerkt met de keuken, waardoor iedere gast volledig in de watten wordt gelegd.
Het Bergpaviljoen
Het Bergpaviljoen is heerlijk om te lunchen, dineren of te borrelen. Genieten van 'joi de vivre' en ontspannen service, maar wel met comfortabele stoelen, goed glaswerk en voldoende privacy voor een gesprek. Zoals Het Bergpaviljoen zelf zegt: 'Feel good gastronomie zonder opsmuk in een aangename en ongedwongen sfeer'.
Het restaurant is ook door Michelin onderscheiden met een Bib-Gourmand met de volgende vermelding: "...Het geweldige keuzemenu, verse vis uit de toonbank, een klassieker of barfood om te delen? Een etentje in dit lumineuze paviljoen, waar de art-deco-elementen en het ruime terras in het oog springen, gaat gepaard met moeilijke keuzes. Maar of het nu ceviche is of gebakken zalmfilet: de chef pept zijn klassieke basis op met originele ideeën. Een zaak met smaak!..."
RAUW
Vleesliefhebbers die verzot zijn van de typische rijke smaak van gerijpt rundvlees afkomstig van dubbeldoelkoeien worden bij RAUW op hun wenken bediend. Met onder meer een flinke côte de boeuf die zijdezacht is of een chateaubriand verrijkt met gebakken foie gras.
De chefs van RAUW grillen diverse stukken rund boven een zeer krachtige hittebron, zodat sappigheid en fijne beet gegarandeerd zijn. Voor wie liever rauw vlees eet, is er fijne steak tartaar die zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht met klassieke garnituur geserveerd wordt.